csütörtök, július 22, 2010

Couscousos almafelfújt mandulaforgáccsal


Ez a torta nem az a fotogén szépség, aki egy pillantással levesz a lábunkról, hanem inkább az a fajta, aki a belső értékeivel teszi magát halhatatlanná. Az egészséges és tápláló összetevőkért a teljes kiőrlésű couscous, a zabpehely és az alma gondoskodik, akik pedig a vonalaik miatt aggódnak azoknak jó hír, hogy nincs benne se liszt, se vaj. Az íze nem annyira agresszív mintha egy átlagos almás süteményé, hanem inkább lágy, egybe simuló, számomra ez is közreműködik abban, hogy megfelelő reggelivé váljon. Hiszen reggelente melyikünk szereti az erős ízeket? Az én reggeli rutinom úgy néz ki, hogy egyik szememet még csukva tartva botorkálok ki és teszek fel vizet egy illatos, forró fekete teának, majd emellé szívesen fogyasztok valami enyhén édes, lágy ízű, tartalmas reggelit. Akik olvassák a blogom, biztos arra gondolnak, hogy ez a csaj biztosan egész nap csak reggelizik, hiszen reggeliből van a legtöbb receptem, de a megnyugtató válaszom az, hogy nem így van. Csupán annyiról van szó, hogy az a tapasztalatom, hogyha megfelelően finom és kiadós reggelivel kezdem a napot, egyrészt nem leszek éhes gyorsan és több energiám lesz egész nap, másrészt boldogan indítom a napot és ettől a napom is boldogabb lesz.
Couscousos almafelfújt mandulaforgáccsal
(18 cm-es tortaformához)

5 ek főtt couscous
5 ek zabpehely
3 ek tej
1 nagy alma
1 ek fahéj (én sok fahéjat szeretek)
reszelt citromhéj
1 ek méz
2 tojás
kb. 2 maroknyi mandulaforgács

Először is elkészítjük a couscoust: kb. 3 ek couscousból jön ki ez az adag, szóval kb. 2 dl vizet felrakok főlni, s mikor felforrt beledobom a couscoust és 5 percig hagyom állni. Ennyi.
Mikor kész a couscous egy tálba teszem, majd hozzáadom a zabpelyhet, tejet, nagylyukú reszelőn lereszelt almát, fahéjat, mézet, reszelt citromhéjat és jól összekeverem.
A tojás sárgáját és fehérjét külön-külön felverem, majd először a sárgáját, majd a fehérjét keverem óvatosan a "tésztához", majd egy kivajazott 18 cm-es tortaformába rakom és megszórom mandulával. A 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm, ami kb. 40 perc lesz. Ha pirul a mandula letakarom fóliával.

10 megjegyzés :

  1. Ez finom lehet, nem csak reggelire!

    VálaszTörlés
  2. Moha! Igen, tízóraira és uzsonnára is el tudom képzelni. :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát szerintem nagyon szép, így ránézve is, szuper a fotó, nekem pont azt tükrözi, hogy olyan természetes és egyszerű, ahogy leírod, szinte érzem az ízét :-) Tetszik nagyon.

    VálaszTörlés
  4. Hogy lehet ilyen gyönyörű képeket készíteni :)

    VálaszTörlés
  5. Bori, Bianka! Köszönöm szépen! Kétszer kellett fotóznom, délelőtt és délután, hoyg összejöjjön. :-) De mindenképp szerettem volna, ha visszadja az életbeni gusztaságát! :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia Panna! Épp tegnap láttam egy marokkói receptet, ami ugyancsak kuszkusszal készült, meg mandulával, desszertnek. Elég érdekesen hangzott, de ez most beindította a fantáziám :) Tetszetős :)

    VálaszTörlés
  7. Zsuzsa!
    Bizony nagyon kellemes íze van! Szerintem még érdekesebbé lehetne tenni, ha az ember egy kis pirított diót rakna a tésztába, de el tudom képzelni ezt még répa hozzáadásával is akár... :-) Köszönöm a hozzászólást, ha esetleg elkészíted, akkor kíváncsian várom a véleményt, vagy a pontozást (fent a csillagozást)!

    VálaszTörlés
  8. szia,
    tetszik ez a recept, de egy kis segítséget kérnék.
    3 vagy 5 ek kuszkusz szükséges az elkészítéséhez?
    köszi

    VálaszTörlés
  9. 5ek főttet ír a recept, hát szerintem az olyan 3-4 ek nem főtt. Ki kell próbálni. :-))
    Remélem ízlik majd, sok sikert!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a gyors választ.

    VálaszTörlés

Kedves Hozzászóló!

Kérlek, hogy hagyj egy nevet (lehet fiktív is), amelyen szólíthatlak a válasz adásomkor.

Köszönöm a hozzászólásod!