péntek, június 24, 2011

Mi így ünneplünk paleo módra: 5 Puttonyos Tokaji Aszúban főtt kacsamell, fahéjas, ánizsos körtével (paleo)



Dagad a mellünk a büszkeségtől, nagy nap lesz a mai: Párom átveheti a doktori oklevelét! Sok év kemény tanulás és munka után, a kitartás és a sokszor hétvégén éjszakába nyúló kromatográfia meghozta a gyümölcsét. Végtelenül büszke vagyok. Ezúton is kívánom, hogy értékeljék a tudásod és boldog, kreatív munkával töltött évek következzenek!

"So you're a doctor, you're a doctor, you're a doctor...and Howard, you know a lotta doctors!" - aki ezt tudja, honnan van, annak nagy virtuális pacsi! Igazából velem is ez van... :-) De egész inspiráló!

Erre a jeles alkalomra, arra gondoltam, hogy megbontanám Párom félve őrizgetett 5 puttonyos Tokaji Aszúját, de nem akárhogy hasznosítanám, az egyik legnemesebb feladatot szántam az Aszúnak: abban főztem meg az előzetesen pirosra, ropogósra sütött kacsamelleket, valamint szintén a borban főztem meg a körtét, amelyek a főzés végén "véletlenül" megkaramellizálódtak az Aszúban - a legjobb hibám eddig! A gyümölcsökhöz került egy szem csillagánizs és egy kis csipet fahéj is, amely fűszerek tökéletesítik az ízeket. 
Egész jó vagyok, sőt, egyre jobb hús ételek elkészítésében is, de ekkora élvezetet és ilyen fantasztikus illatokat még nem tapasztaltam hús sütés közben! Lenyűgöző! Bármi is volt eddig az ünneplős ételünk, ez most tutira kiütötte a nyeregből... mostmár muszáj lesz egyre több ünnepvelnivalót alkotni! Khm...akkor, Nobel-díj mikor lesz, J.?

Még egyszer GRATULÁLOK! Olyan nagyon büszke vagyok Rád Kincsem...!!!


Aszúban főtt kacsamell fahéjas, ánizsos körtével 
2 főre

2 nagy kacsamell
csipet só
1 dl Tokaji Aszú
2 nagy körte
10 dkg aszalt szilva
40 g aszalt áfonya
1/4 tk fahéj
1 kis csillagánizs

Először is a kacsamellett egy éles késsel beirdalom a zsírjánál, majd bedörzsölöm sóval. A zsírjánál lefelé berakom egy teflonos serpenyőbe és nagy lángon kb. 4 perc alatt pirosra sütöm mindkét oldalát. Ekkor lehúzom a lángról és hozzáöntök fél deci bort. Lefedem a serpenyőt alufóliával szorosan, majd kis lángon tovább főzöm kb. 40 percig. Ezután beleszúrok az egyik közepébe, és ha már átsült, akkor közepes lángon, fedetlenül sütöm pirosra (ismét). Észre fogjuk venni, hogy az Aszús kacsazsír elkezd karamellizálódni - ez isten iszaft lesz, amit ráöntünk tálaláskor a kacsára.
A körethez a körtéket megpucoljuk és kb. 6ba vágjuk. Ezeket egy újabb teflonos serpenyőbe helyeztem körbe szorosan egymás mellé, vékonyabbik végükkül befelé. Ráöntöttem a maradék fél liter bort, megszórtam csipetnyi fahéjjal és közepébe dobtam 1 db csillagánizst. Lefedtem ezt is alufóliával és közepes és alacsony láng közötti lángon főztem kb 20-30 percig, majd az utolsó 5-10 percben fólia nélkül nagyobb lángon karamellizáltam. Mikor már levettem a tűzról akkor dobtam a forró serpenyőbe az aszalt gyümölcsöket, de NE KEVERJÜK MEG. 
Jó étvágyat hozzá! És a maradék bort... :-)



hétfő, június 20, 2011

Márványos marcipános eperfagylalt (paleo, vegán)



Íme egy kis hűsítő és óh annyira kényeztető fagylalt, hogy igazán beinduljon a nyár (nekem csak most indul be)! A frissen főzött eper "lekvárt" leszámítva nyers/raw, vegán és teljesen paleo. Megmondom őszintén, hogy az egyik legjobb fagyi, amit valaha ettem. A Szüleim kedvéért készítettem, mikor nemrég itt voltak nálam, és miután mindketten óriási fagylalt rajongók, mint én, és Édesanyámnak különösen gyenge pontja a marcipán, ezt a közel másfél liter fagylaltot hárman - a melegre való tekintettel - egy ültőben elkanalaztuk egy óriási séta után itt az erdőben. Igazán csodás nap volt, ennél a fagylaltnál jobban pedig semmivel nem koronázhattuk volna meg!

Ezt a remek receptet egyébként a Kifőztük júniusi számában találhatjátok meg, amit ismét csak nagyon érdemes megtekinteni, mert jobbnál-jobb nyári receptek vannak benne!

csütörtök, június 16, 2011

Mert most tényleg megérdemlem! :-) (paleo recept)



Most felfedem eltűnésem okát (már ha van, akinek feltűnt :-)), és büszkén jelentem be, hogy LEDIPLOMÁZTAM! Az elmúlt hónapok, konkrétan 3, telt el alig alvással, alig főzéssel. És most, hogy túl vagyok rajta, igazán megérdemlek egy kis kényeztetést, egy kis jutalmat. Hányszor ünnepli az ember önmagát? Nem tudom régen hogy volt, de manapság szinte alig. Pedig szerintem fontos, hogy ha megérdemeljük, bizony megjutalmazzuk magunkat (saját magam hátba veregetni nem igazán tudom, nem igaz?!). 

Most, hogy időm is van (na jó, nem olyan sok, de hát amúgy is imádom a pörgést) és ezerrel tombol a kedvenc évszakom, kiszabadultam a piacra és eldöntöttem, hogy végre elkészítem Alexandra egyik receptjét, méghozzá a málnahabos tortáját, csupán egy csipet változtatással és más alaptésztával, jó sok eperrel, cseresznyével és sárgabarackkal a tetején. A piskóta nem töményen édes, inkább állagra sűrű, ízre finom, mély, kakaós, tökéletes kontraszt. A habkrém pont olyan, milyen amilyennek elképzeltem: állagra könnyű és ízben is, kényeztető, sűrű csokis piskótával! A LEGJOBB PALEO TORTA A VILÁGON! (lelkesedésért 5-ös!) De most komolyan, a hab olyan könnyű, hogy ha nem figyelek, azt hiszem hogy puha pillecukrot eszek. A kedvencem lett!


A gyümölcs a tetejéről nem hiányozhat - számomra ez már szinte családi hagyomány. Édesanyám készített nálunk szinte minden alkalomra még a paleos időszak (a "modern korszak") előtt isteni finom túrótortát, rengeteg gyümölccsel a tetején és finom, omlós tésztával...a nagy családi habzsolások után (igen, nagy evők vagyunk...de várj, úgyis feltűnt már, hiszen ki az aki nem szeret enni és gasztroblogot vezet?) is addig tömtük magunkba, amíg nem maradt egy morzsa sem belőle, sem pedig levegő bennünk... Na de ennyit rólam, ez is túl sok. :-) Amúgy, aki még nem látta Alexandra paleo gasztroblogját (van ilyen?! nincs?! helyes!!) annak azt üzenem, hogy sürgősen zúzzon át oda és böngésszen, mert őrülten kreatív és ínycsiklandó paleo receptjei vannak, amellett rengeteg érdekes írása, cikke és info, amit közzé tesz. 


 Vanília habkrémes gyümölcstorta 
18cm-es tortaformához

A piskótához:
40g mandula
40g kókuszreszelék
30g juharszirup
10g kakaópor
20g kókuszolaj
1 tojás

A krémhez:
4 tojás sárgája
2 tojás fehérje
3dl kókusztej (Alnatura,dm)
2 rúd vanília kikapart belseje
40g juharszirup
1 tasak Dr.Oetker Zselatin Fix

1maroknyi eper
1 maroknyi cseresznye
2ek ribizli
1 sárgabarack
1ek Dr.Oetker Zselatin Fix


A piskótához a mandulát és kókuszt aprító gépben lisztté őrlöm. Közben a kókuszolajat felolvasztom a mikróban, majd hozzá adom a tojást, juharszirupot és kakaóport, elkeverem. Hozzáadom a "lisztet" is, és sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm. 175fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percig.

A krémhez a kókusztejet felmelegítem (nem forralom fel), közben pedig a tojás sárgákat a juharsziruppal, vaníliával összekeverem, majd a forró kókusztejet nagyon lassan, folyamatos keverés mellett ráöntöm, aztán az egész vissza a kókusztejes edénybe és alacsony lángon sűrű krémmé főzöm. (technika: onnan tudom, hogy kész, hogy sűrű és ha a krémből kivett fakanál hátulján végighúzom az ujjam a csík ottmarad) A krémet félretszem kihűlni, s mikor teljesen kihűlt hozzákeverem a zselatin fixet (ha kicsit csomós, kézi turmixszal megoldom). Ekkor a 2 tojás fehérjét 1 csipet sóval keményre verem, és mikor kemény, három részben, kézi habverővel a vanília krémhez adom. Ezután a kihűlt piskótára öntöm a tortaformában és mehet a hűtőbe min. 3 órára.

Ha meg"kötött" a krém, akkor a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, felszeleteljük és szépen, vagy kaotikusan, ahogy én, ráhelyezzük őket a krémre. 1dl vízben feloldunk 1 ek zselatint és ráöntjük a gyümölcsökre lehetőleg úgy, hogy épp ellepje őket (igen, a képen nem lepi el a gyümiket, de szeletelésnél rájöttem, hogy több zselatin kellett volna, ugyanis épphogy tartja őket össze, szóval mindenképp öntsünk többet!).

Tipp: Óvatosan szeleteljük, mert annyira habkönnyű és a tetején lévő gyümiknek súlya van, plusz szigorúan tartsuk hűtőben a tojások miatt!


Óh-óh-óh...annyira jó, muszáj kipróbálnotok! Biztos vagyok benne, hogy Ti is megérdemlitek!


Paleo hitvallás videoban

Ezt a mindent átfogó, számomra nagyon vicces és vidám, találó videót Alexandra honlapján találtam, és úgy döntöttem, muszáj beraknom ide, hogy ti is lássátok és azok számára is, akik esetleg újak ezen a téren de nem akarják végigolvasni a közel Ulysses hosszúságú litániám a Paleo+én oldalamon.

(nagyítsd ki a jobb alsó sarki ikonra kattintva)


Nektek hogy tetszik? A zenéért odavagyok, aminek egyébként a címe "A man of constant sorrow", és a "O Brother, Where Art Thou?" című filmben volt benne, ami szintén jó volt. 

szombat, június 04, 2011

Megjelent a Kifőtzük júniusi száma!


Megjelent a Kifőztük 6., júniusi száma, tele nyári zöldségekkel, gyümölcsökkel, könnyű salátákkal, finom nyári desszertekkel! Színpompás és ínycsilandozó, mint mindíg!

Aki pedig még nem járt a Kifőztük oldalán, akkor uzsgyi oda, mert MEGÚJULT a honlap, szerintem nagyon letisztult, modern és dinamikus lett. Ha pedig már ott vagytok, akkor klikk letölteni az újságot és irány a konyha!